Tlakové snímače

Jak zvolit správnou membránu pro tlakové snímače

Výběr materiálu membrány použitého na tlakovém senzoru Dynisco závisí na aplikaci, kde bude senzor použit. Nejprve si musíme položit otázku: přichází senzor do kontaktu s čistým materiálem nebo směsí materiálů? Pak bychom zvážili vlastnosti těchto materiálů na základě klasifikace každé polymerní složky.

David Azevedo, Global Technical Support Manager

07.16.2018

Výběr materiálu membrány použitého na tlakovém senzoru Dynisco závisí na aplikaci, kde bude senzor použit. Nejprve si musíme položit otázku: přichází senzor do kontaktu s čistým materiálem nebo směsí materiálů? Pak bychom zvážili vlastnosti těchto materiálů na základě klasifikace každé polymerní složky.

Klasifikace polymerů jsou termoplasty, elastomery, termoplastické elastomery a termosety. Různé polymerní rodiny v rámci těchto klasifikací jsou Polyolefiny, Polyestery, Urethany a Amidy.

Termoplastické a elastomerní zpracování zahrnuje způsoby tpracování, jako je vytlačování, vstřikování a lisování. Tedy všechny, které používají tlakové senzory a umožňují měření a kontrolu tlaku v těchto procesech.

Tlaková čidla Dynisco jsou navržena tak, aby odolala těmto prostředím a poskytovala mnoho let spolehlivé služby za předpokladu, že jsou vybrány správné atributy, které odpovídají aplikaci.

Je materiál abrazivní, agresivní a jaké jsou teploty procesu?

Například: pokud aplikace používá polypropylen, Dynisco doporučí naši standardní možnost membrány na vybraném tlakovém senzoru.

Naše standardní membrána je Dymax® potažená nerezová ocel (15-5PH), která dobře odolává toku abrazivního materiálu a je spolehlivá ve většině vytlačovacích prostředí.

Pokud procesní aplikace vyžaduje materiál, který bude držet naši standardní membránu, jako je elastomer (TPE), můžeme doporučit potažení nitridem titanu (TiN), aby se zabránilo této adhezi, nebo omezit schopnost materiálu deformovat membránu.

Jiné aplikace mohou využívat polymery s korozivními vlastnostmi, materiály jako fluoropolymery (PTFE nebo FEP), kde by naše standardní membrána nevydržela tak dlouho kvůli oxidaci. Společnost Dynisco může doporučit použití jiného materiálu membrány, například Inconel nebo Hastelloy.

Materiály a povlaky dostupné pro výběr konstrukce membrány jsou:

  • 15-5 PH Nerezová ocel s povrchovou úpravou Dymax®
    Poskytuje trvanlivost s odolností proti otěru, standardní u většiny senzorových modelů.
  • Hastelloy
    Poskytuje odolnost proti korozi, nedoporučuje se pro dlouhodobé používání při vysokých teplotách.
  • Inconel 718
    Poskytuje otěruvzdornost a odolnost proti korozi, doporučuje se pro použití při teplotách 750°F nebo vyšších.
  • Dymax ®
    Odolný, proprietární povrchový nátěr, odolnost proti oděru.
  • Borofuse
    Nejlepší potah odolný vůči otěru, který je k dispozici, lze použít pouze na membránu Inconel.
  • Titanium Nitride
    Odolnost proti otěru a přilnavosti, lze použít na většinu materiálů membrán.
  • Titanium Aluminum Nitride
    Zvýšená odolnost proti otěru a přilnavosti, standardně u všech senzorů Echo 

Poznámka
*Poraďte se s Dynisco o alternativních materiálech a nátěrech, které zde nejsou uvedeny
* Společnost Dynisco se zavázala vyrábět řešení tlakových senzorů, která poskytnou spolehlivý a trvalý servis pro plastikářský průmysl.

Vítáme příležitost vylepšit naše produkty a podpořit vaši zpětnou vazbu!