News

Ecology, recycling and education

Today, great emphasis is placed on ecology and recycling. A very interesting project was presented by Mr. Marek Margielewski with the company Plast-Mar. If you are serious about ecology and recycling, you have to start with the smallest ones. And that is why a project of a recycling company with an educational program for children, students, basically for everyone who shows interest in it, was created. Therefore, we decided to help and be part of this interesting project.

Od roku 2020 se tento projekt rozšíří o znalosti z oboro měření indexu toku taveniny pomocí laboratorního plastometru Dynisco LMI 4000. Studenti se budou učit o kvalitě polymeru, jeho druhotného zpracování a následné kontrole kvality. Každý materiál si zaslouží druhou šanci a možnost vyrobit z něj užitečnou věc, ale aby materiál tuto šanci mohl dostat je potřeba jej nejprve správně vytřídit. A tomu se firma Plast-Mar intenzivně věnuje a nabízí školkám, školám i studentům znalosti, jak s odpadem správně nakládat. Protože pokud vyhodíte správný plastový obal do správného kontejneru, může se z něj vyrobit nový, ekologický, produkt. Není tajemstvím, že děti které absolvovaly přednášku pana Marka sbírají odpad a plastové obaly v okolí svého bydliště a spolu s rodiči je vozí recyklovat a chránit tak okolí, přírodu a tím i svět. Věříme, že takových projektů bude více a přejeme Plast-Maru spoustu úspěchu a mladých studentů, kteří budou o svou zemi pečovat. 

Ekologii a vzdělání v oblasti recyklingu v Balczewu  respektive firmy Plast-Mar není třeba obyvatelům polského regionu představovat. Za 7 let své existence ji navštívilo téměř 25 000 lidí. V pátek oslavil majitel společnosti Plast-Maru Marek Margielewski společně se svými zaměstnanci a pozvanými hosty 50. výročí působnosti v oboru, 45. výročí obchodní činnosti, 7. výročí Ekologického vzdělávacího místa a rok Centrum technického vzdělávání. Hosté, kteří přišli na obřad, měli možnost poslouchat rozhovor s panem Marekem „Když se z práce stane vášeň“. Přednášky se účastnili akademici dvou univerzit, se kterými Plast-Mar spolupracuje. Dr. Mariusz Barczak hovořil o „Organizační kultuře učících se organizací“, zatímco Dr. Piotr Szewczykowski hovořil o „Jak budovat mosty mezi vědou, školou a obchodem ". Oba pánové se zmínili o svých zkušenostech ze spolupráce se společností Plast-Mar. Zaměstnanci KPCEN působící v Bydhošťi připravili překvapení k výročí a soutěž pro hosty. 

Zástupci různých organizací vyjádřili svá přání. Jejich slova ocenila aktivity pana Margielewského a jeho společnosti a jeho obrovský přínos pro vzdělávací aktivity - nejen ekologické, ale i technické. Stojí za to připomenout, že již rok působí v Plast-Mar v technický vzdělávacím oboru, jehož cílem je přesvědčit mladé lidi ke studiu technických fakult. Kurzy zde vedou lektoři z Ekonomické univerzity a Vysoké školy technické a biologické v Bydgoszcze a majitel lituje nízkého zájmu středních škol. Světlo včera rozsvítil zástupce ředitele komplexu ekonomických a logistických škol, pan Daniel Mrugalski. Zmínil, že velké srdce pana Marka uvítá přes 600 studentů. Škola brzy zahájí pravidelné kurzy o materiálu polymerním materiálu PET.